provincie_welzijn.jpg

Minder kans op goede hulpverlening in Vlaams-Brabant

din 22 sep 2015

Een inwoner van Vlaams-Brabant heeft minder kans op goede hulpverlening dan inwoners van andere Vlaamse provincies. Bovendien is de aangeboden hulp in het arrondissement Halle-Vilvoorde nog schaarser dan in het arrondissement Leuven. Dat blijkt uit de cijfers van een nieuw rapport van de provincie Vlaams-Brabant.

Vooral in het arrondissement Halle-Vilvoorde zijn de cijfers ronduit slecht. Daar hebben we een achterstand in bijna alle welzijnssectoren. Zowel in de sector voor personen met een handicap, bijzondere jeugdbijstand, op het vlak van buitenschoolse kinderopvang, op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en het algemeen welzijnswerk", zegt Tine Derijck van de sociale planning Vlaams-Brabant.

Er is duidelijk een splitsing tussen de arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde. " Historisch gezien heeft Brussel natuurlijk een heel stuk van het aanbod ingepikt. En nu, door de afscheiding weten we dat het aanbod voor de inwoners van Halle-Vilvoorde ontoereikend is. Dat was vroeger ook al zo maar er werd weinig naar gekeken. Brussel en Halle-Vilvoorde werden toen op één hoop gegooid. Maar door de metingen zijn we dus tot enkele opvallende vaststellingen gekomen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Welzijn.

De Vlaamse Regering heeft in haar regeerakkoord al twee keer beloofd om de achterstand in Vlaams-Brabant weg te werken. Maar volgens de provincie is die belofte voorlopig dode letter gebleven.