141021_houtem_bos001.jpg

Vilvoordse natuur getuigt over de Grote Oorlog

din 21 okt 2014

‘De natuur getuigt over de Grote Oorlog’ was het uitgangspunt van heel wat activiteiten in Vlaanderen n.a.v. de Week van het Bos. Ook in het Vilvoordse gehucht Houtem werd natuurbeleving gekoppeld aan een stevige brok lokale geschiedenis.   

Sinds 2004 wordt het Houtembos heraangelegd.  “In feite wordt een stuk van het historische Floordambos gerestaureerd dat tijdens de oorlog zware schade heeft geleden en ook nog eens gesplitst werd door de aanleg van de E19”, verduidelijkt Bart Meuleman van het Agentschap Natuur en Bos.    

Zondag was er een geleide themawandeling in en rond Houtem. Her en der langs het traject vertelde een reizende tentoonstelling het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in onze streek.

Op 25 augustus 1914, tijdens de eerste uitval uit Antwerpen, heroverden de Belgen Houtem dat sinds 20 augustus door de Duitsers werd bezet.  Maar een dag later tijdens een nieuwe Duitse aanval moesten de Belgen zich terug trekken.  Er sneuvelden heel wat soldaten en de represailles tegen de lokale bevolking lieten zich voelen.  Het volledige verhaal vanavond op RINGtv.