kip1.jpg

Wilde kippenplaag op Kouter in Merchtem

din 6 okt 2015

Op de Kouter tussen Merchtem-centrum en Peizegem, hokken tientallen wilde kippen en haantjes samen. Ze vreten er moestuinen kaal maar ze hebben ook een positief effect. Het zijn natuurlijke verkeersremmers. De gemeente gaat ze wel vangen.

In de omgeving van de Plantentuin in buurgemeente Meise kennen ze het fenomeen van wilde kippen en hanen die de straat in de omgeving oversteken, al langer. En nu krijgt ook Merchtem er mee te maken. Op de Kouter gedijen de diertjes in een droomomgeving. Langs de ene zijde een groot maïsveld. Langs de andere zijde een bosje aan een inham met minstens tweehonderd meter laag struikgewas.

 “We kregen inmiddels een petitie van buurtbewoners die klagen over schade in hun moestuinen: de kippen en haantjes vreten namelijk alles op. En dus moesten we als gemeente wel reageren”, zegt Paul Van Den Eynde (Open VLD), schepen van Mobiliteit in Merchtem. Samen met enkele buurtbewoners heeft de gemeenten nu netten en doeken gespannen om de dieren te vangen. Op die manier werden al 26 kippen en haantjes gevangen. De dieren worden voorlopig opgevangen in een loods van de gemeente. “De vleugels worden eerst geknipt, zodat ze niet meer kunnen wegvliegen. En we voederen hen met wat we binnenkrijgen van tuinafval. We zoeken nu meters en peters, zeg maar pleeggezinnen, om de dieren op te vangen. Het is de bedoeling dat ze bij de mensen zelf de afvalberg verkleinen”, aldus Van Den Eynde.