opwijk_notarishuis.jpg

Statig notarishuis Opwijk moet wijken voor appartementsgebouw

vrij 9 okt 2015

Het statig notarishuis aan de hoek van de Schoolstraat en Heiveld in Opwijk wordt binnenkort gesloopt en moet plaats maken voor een appartement met 16 woongelegenheden.

Nogal wat Opwijkenaren betreuren de plannen. Ook al heeft het gebouw op architecturaal vlak geen waarde, voor veel inwoners is het een vertrouwd ankerpunt in de gemeente. Ook het gemeentebestuur wilde graag het gebouw verwerven om er buitenschoolse kinderopvang te organiseren. Maar de vraagprijs, zo’n 1,2 miljoen euro, is voor Opwijk geen haalbare kaart.

En dus gaat het oude notariaat volgende maand tegen de vlakte. Begin volgend jaar start dan de bouw van het nieuwe appartementsgebouw. Dat zal zo’n 16 woongelegenheden tellen en een ondergrondse garage voor zo’n 24 auto’s.

Het notarishuis werd rond 1950 gebouwd door de lokaal bekende notaris D’Hollander. Naast notaris was hij ook uitgever van enkele lokale weekbladen. In de jaren ’90 kwamen de gebouwen in handen van een gordijnenfabrikant. Maar die is intussen verhuisd naar een nieuw gebouw in Zellik. (foto Google Street View)