De locatie voor de laatste fase van bouwproject Nederhem

Dading mogelijk in dossier over geweigerde vergunning Nederhem in overstromingsgevoelig gebied

woe 27 maa

Het schepencollege van de stad Halle mag van de gemeenteraad onderzoeken of er een dading mogelijk is in het dossier rond de laatste fase van het woonproject Nederhem. Halle weigert een omgevingsvergunning af te leveren, omdat het project in potentieel overstromingsgevoelig gebied ligt. Intussen loopt een juridische procedure.

Het woonproject Nederhem zag het levenslicht in 2005. Er werd toen een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de stad, Nederhem Vastgoed en intercommunale Haviland. In 2020 vroeg Nederhem Vastgoed een omgevingsvergunning aan voor de laatste fase van het project. Op een strook grond langs de Jean Laroystraat, tussen de Zenne en het Kanaal, wil de ontwikkelaar drie appartementsgebouwen neerpoten.

De stad Halle wil daar geen omgevingsvergunning voor afleveren, waarop de aanvraag een hele procedure doorliep. Uiteindelijk vernietigde de Raad van Vergunningsbetwistingen de uiteindelijk verkregen vergunning. Intussen vroeg Nederhem Vastgoed een nieuwe vergunning aan, maar ook die weigerde de stad. Er loopt nu nog een beroepsprocedure.

Intussen is de samenwerkingsovereenkomst tussen alle partijen nog altijd een feit. Daarom vroeg het schepencollege van Halle om een dading. Dat is een overeenkomst tussen partijen om een geschil op te lossen. Het college vroeg en kreeg daar nu dus de toestemming voor aan de gemeenteraad om die mogelijkheid verder te onderzoeken. Zo kan een aanslepende juridische procedure vermeden worden.