louiseocketsambaermarthe_beeld_2.png

Oude Cité Galmaarden in handen van jonge architecten voor project Meesterproef

woe 11 okt

De sociale wijk ‘Oude Cité’ in Galmaarden wordt door jonge ontwerpers omgevormd tot een groene, sociale omgeving. Het project voor het bouwkundig erfgoed werd door het team van de Vlaamse bouwmeester Erik Wieërs geselecteerd voor de Meesterproef 2022. Dat project biedt jonge, pas afgestudeerde architecten en kunstenaars de kans om een publieke opdracht te realiseren. Ook dit jaar draait de Meesterproef 2022 opnieuw rond sociaal wonen.

 

 

“We willen met deze proef startende architecten vertrouwd maken met overheidsopdrachten en meer specifiek met sociale woningbouw,” licht Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) toe. “Vaak zijn zij nog niet op de hoogte van de geldende normen en besperkingen. Ook kunnen ze voor een frisse wind zorgen in ons sociaal woonlandschap.”

De Oude Cité in Galmaarden werd vorig jaar geselecteerd voor de Meesterproef. Sociale huisvestingsmaatschappijen konden met een concrete opdracht intekenen op een oproep. Vervolgens werden er tien projecten geselecteerd en vervolgens aan ontwerpers toegewezen. Zo werden de jonge architecten Marthe Sambaer en Louis Ocket gelinkt aan de Oude Cité. Die site werd in de jaren ’80 door Providentia verbouwd tot elf eengezinswoningen en drie appartementen. De jonge architecten turnen het project nu om tot een groene sociale omgeving, met behoud van de erfgoedwaarde van de site.

Meer hierover zie je in ons nieuws.

Foto: Simulatiebeeld Marthe Sambaer en Louis Ocket