villa_indegracht_2.jpg

Sloop Villa Indegracht gestart

don 30 nov

In Elewijt (Zemst) is maandag een aannemer gestart met het slopen van de modernistische Villa Indegracht aan de Tervuursesteenweg. De woning dateert uit de jaren ‘50. Het gaat om een ontwerp van de gerenommeerde Elewijtse architect Lucien Engels. Na de sloop van Villa Vaeck in Hofstade en het bijhorende protest, is het een tweede architecturaal pareltje dat dit jaar verdwijnt in Zemst.

In het voorjaar stond de architectuurwereld nog in rep en roer omwille van de sloop van Villa Vaeck, een modernistische woning uit de jaren vijftig in Hofstade van architect Roger De Winter. In de zomer kwam ook aan het licht dat een paar kilometer verderop ook Villa Indegracht, langs de Tervuursesteenweg, hetzelfde lot dreigde te ondergaan. Hier gaat het om een woning van de hand van Lucien Engels, een confrater van Engels.

Oud-VRT-journalist en erfgoedliefhebber Lucas Vanclooster bracht de dreigende sloop nog onder de (media-)aandacht maar tevergeefs zo blijkt. De sloop van het pand is deze week gestart.

De villa stond al vele jaren leeg in een verwilderde tuin. Een projectontwikkelaar verkreeg de vergunning voor de sloop aangezien de villa niet beschermd is. Er zullen vijf nieuwe wooneenheden gebouwd worden.

Architect Dirk Engels - zoon van Lucien Engels - blijkt wel op de hoogte. “Ik heb het inderdaad vernomen”, reageert hij. “Money rules… Ik vind het wel een beetje jammer. Ik ben er ooit eens een expertise gaan doen. Wat isolatie betreft was de woning wel een ramp. Als je dat moet renoveren met de strenge regels van tegenwoordig kost dat een fortuin. Er viel dus niet veel meer tegen te beginnen. Als je kasteeleigenaar bent, kan je via bepaalde relaties misschien nog subsidies bekomen die andere mensen niet krijgen, maar niet voor zo’n villa. De vorige eigenaar heeft het ook jaren laten verkommeren.”

De gemeente liet bij monde van burgemeester Veerle Geerinckx  eerder al weten dat machteloos te staan. Het pand is niet beschermd en staat niet op de lijst van waardevol erfgoed.