Ternat verlengt bouwpauze, geen vergunning voor grote projecten

zat 2 maa

In Ternat duwen meerderheidspartijen N-VA, Volks en Open VLD op de pauzeknop wat betreft de ontwikkeling van appartementen en grote verkavelingen die extra groene ruimte innemen. De bouwpauze is omstreden en leidde vorig jaar tot een coalitiewinkel.

Vorig jaar wilde men in Ternat al een bouwpauze invoeren, maar die werd vernietigd door provinciegouverneur Jan Spooren. Nu is er een nieuwe tekst.

“De ruimte in Ternat staat vandaag onder enorme druk. De karakteristieken van Ternat, een groene en landelijke omgeving met vlotte verbinding naar talrijke bovenlokale voorzieningen, maken Ternat aantrekkelijk om er zich te vestigen en dus ook om gronden te ontwikkelen”, zegt schepen Sven De Paepe (N-VA). “Die aantrekkelijkheid komt met een prijs. De afgelopen vijf jaar is het aantal inwoners in Ternat met 1.000 gestegen, dit is maar liefst 6,39% en met de nieuwe verkavelingen in aantocht zal dit percentage nog fors stijgen”, zegt schepen Sven De Paepe (N-VA). “Deze massale instroom zet een druk op heel de gemeenschap. Bijvoorbeeld op vlak van mobiliteit en kinderopvang.”

“Sinds de vernietiging van de eerste versie vorige zomer werkten we verder aan een aangepaste versie én aan een RUP Versterking Landelijk karakter”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Geert De Feyter (Volks). “De herbevestiging van de bouwpauze via deze tekst is een politiek statement naar de de bevolking en de ontwikkelaars: onze visie is niet gewijzigd. De tekst werd grondig besproken met hogere overheden, de eigen administratie en andere stakeholders. We verwachten dan ook geen klachten of vernietigingen.”

De tekst herbevestigt dat Ternat op de pauzeknop wil blijven duwen voor de ontwikkeling van appartementen en grote verkavelingen die extra groene ruimte zullen innemen. Schepen De Paepe benadrukt dat individuele private bouw- en verbouwaanvragen, zonder aanleg van wegen en dus zonder extra ruimtebeslag en verharding, niet in het vizier liggen.