woningen_vilvoorde.jpeg

Vilvoorde helpt inwoners bij collectieve wijkrenovaties

vrij 27 jan 2023

De Vlaamse overheid wil dat zoveel mogelijk  huizen tegen 2030 goed geïsoleerd zijn, iets wat vandaag nog lang niet het geval is. Daarom lanceerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) een project rond collectieve wijkrenovaties. Samen met 200 andere steden en gemeenten doet ook Vilvoorde mee. In de stad werden al meer dan 50 woningen gerenoveerd.

 

Het principe van de collectieve wijkrenovaties is dat particulieren samen beslissen om renovatiewerkzaamheden aan hun woningen te laten uitvoeren. Ze kunnen daarbij rekenen op hulp van hun stads- of gemeentebestuur en sociale partners. Daardoor worden de werkzaamheden sneller uitgevoerd en ligt het kostenplaatje lager. De lokale besturen krijgen hiervoor middelen van Vlaams minister Somers. “In 2030 moeten alle woningen in Vlaanderen een A-label krijgen, wat betekent dat ze goed geïsoleerd zijn. Vandaag hebben slechts 5 procent van de woningen dat A-label.”

De stad Vilvoorde werkt mee aan de collectieve wijkrenovaties. “Dat houdt in dat we mensen motiveren, mobiliseren en met hen samenwerken om aan de hand van financiële injecties hun woning klimaatneutraal te krijgen, aldus burgemeester Hans Bonte (Vooruit).