nmbs_vertragingen_3_1.jpg

Zwaar verstoord treinverkeer van en naar Brussel

vrij 9 okt 2015

Door een actie van de Franstalige socialistische vakbond is het treinverkeer van en naar Brussel zwaar verstoord.

De Franstalige socialistische vakbond is gisterenavond in het district Brussel met een 24 urenstaking begonnen uit protest tegen de hervormingsplannen van minister van Mobiliteit Galant. De hinder is aanzienlijk. Momenteel worden er ook sporen geblokkeerd op de belangrijke noord-zuidverbinding met ijzeren staven en fakkels. Daardoor kunnen er geen treinen meer door Brussel rijden. Daarom beëindigen nogal wat treinen vroegtijdig hun rit.

Dit is gevaarlijke sabotage, zegt Infrabel

Spoorwegbeheerder Infrabel is zeer scherp voor de actievoerders. “Dit is sabotage. Er werden ook stakingspiketten georganiseerd voor de ingangen van onze seinhuizen die in dienst zijn. Werkwillig personeel werd geïntimideerd. Tenslotte werd ook vastgesteld dat verschillende mensen in de sporen zijn gaan staan. Het spreekt voor zich dat dit een extreem gevaarlijke praktijk is en dat dit ook een zware inbreuk is op de spoorveiligheid. Dit gedrag is absoluut ontoelaatbaar”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. “Wat ook de onenigheid is, dit kan en mag geen aanleiding zijn tot situaties waar onze klanten en onze spoormensen in gevaar worden gebracht”, aldus nog Baeken.

Eenzijdig verzoekschrift

De socialistische spoorbond zegt intussen een eenzijdig verzoekschrift van de rechtbank van eerste aanleg te hebben gekregen. Daarin wordt gevraagd om de staking op te schorten. Een deurwaarder zou het verzoekschrift donderdagavond hebben overgemaakt aan de stakingspost aan het hoofdkwartier van de NMBS in de Frankrijkstraat in Brussel.  Er wordt gedreigd met dwangsommen als er niet op de vraag wordt ingegaan. De spoorbond is alvast niet te spreken over het verzoekschrift. “Dit toont duidelijk aan met wat voor regering we te maken hebben. Ze willen duidelijk de vakbonden het zwijgen opleggen, reageert Michel Abdissu van de socialistische vakbond CGSP.