uplace-brussels-central-square2.jpg

‘Als Uplace sneuvelt, zal dat de Vlaming miljoenen kosten’, stelt Sp.a

vrij 12 jun 2015

Als Uplace in Machelen niet gebouwd wordt, dan zal dat Vlaanderen miljoenen euro’s kosten. Dat concludeert Katia Segers (Sp.a) uit het antwoord van minister van Economie Muyters (N-VA) op een vraag van haar en Hermes Sanctorum (Groen) in het parlement. 

Segers interpelleerde de minister gisteren omdat Uplace-topman Bart Verhaege in de krant Het Laatste Nieuws eerder had gesproken over een schadeclaim van 40 miljoen euro als Uplace sneuvelt. “Voor het verleden kan Uplace geen schadevergoeding vragen. Dat werd opgenomen in een clausule van de nieuwe brownfieldconvenant. Maar voor de toekomst zijn er geen afspraken gemaakt”, antwoordde minister Muyters.

“Het is dus niet duidelijk of die clausule ook betrekking heeft op nieuwe procedures die gestart zijn na de ondertekening van de brownfieldconvenant”, verduidelijkt parlementslid Katia Segers (Sp.a) uit Liedekerke.

Kobe Boussauw, verkeersexpert en de onderzoeker aan de VUB, bevestigt in het Nieuwsblad dat Uplace van die onduidelijkheid gebruik kan maken om een schadevergoeding te eisen als het project afgevoerd wordt. “Zwart op wit kan je dit niet voorspellen maar het risico is reëel. Het zal afhangen van wie de beste advocaten heeft”, aldus Boussauw.

Bij Sp.a zijn ze er dus niet gerust in. "Er doen hallucinante bedragen de ronde, maar niemand weet dus eigenlijk waar we ons aan mogen verwachten. Deze schadevergoeding verhoogt natuurlijk de druk op de Vlaamse Regering. Maar Bart Verhaeghe mag alvast op zijn twee oren slapen. Of Uplace er komt of niet, aan de kassa kan hij sowieso passeren", zo besluit Katia Segers.