uplace-brussels-central-square2.jpg

Vernietiging lag in de lijn van de verwachtingen, reageert Uplace

woe 6 jul 2016

Uplace zelf reageert niet verrast op de vernietiging van de bouwvergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “De uitspraak ligt in de lijn van de verwachtingen”, aldus Uplace in een persbericht. Het belevings- en shoppingcomplex in Machelen gaat nu een nieuwe bouwaanvraag indienen.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de bouwvergunning omdat die gebaseerd is op een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan dat zelf ook deels vernietigd werd door de Raad van State. (Lees ook: ‘Bouwvergunning Uplace vernietigd’). Dus volgens Uplace is de vernietiging niet meteen een verrassing. “De bouwvergunning werd niet vernietigd op basis van inhoudelijke argumenten maar louter en alleen op basis van een juridisch argument.  ”, verduidelijkt Uplace in een persbericht. Het shoppingcomplex gaat nu een stedenbouwkundige vergunning aanvragen op basis van het nieuwe GRUP en vertrouwt erop dat die binnen een aanvaardbare tijdspanne zal afgeleverd worden.

Goeie zaak voor lokale handel in Vlaams-Brabant, zegt Groen

Volgens Sp.a en Groen is de vernietiging een goeie zaak voor de lokale handelaars, de mobiliteit en de luchtkwaliteit in Vlaams-Brabant. “De regering Bourgeois moet nu definitief een streep trekken door dit dossier”, zegt Hermes Sanctorum van Groen. 

Uitspraak is zegen voor mobiliteit, zegt burgemeester Bonte (Sp.a) van Vilvoorde

In buurgemeente Vilvoorde hopen ze dat het nu einde verhaal is voor Uplace. “Dit is een logische, kordate beslissing en een zegen voor iedereen die bekommerd is om de mobiliteit”, reageert burgemeester Hans Bonte (Sp.a). Volgens Open VLD-schepen Jo De Ro is de vernietiging het zoveelste bewijs dat dit een fout project is op de foute plaats.

Werkgelegenheid creëren is moeilijke zaak geworden, zegt burgemeester De Groef (Sp.a) van Machelen

Burgemeester Jean-Pierre De Groef (Sp.a) van Machelen, die wel voorstander is van het project, relativeert dan weer de vernietiging. “Inhoudelijk is er geen enkel probleem”, aldus De Groef. “Wel is het jammer dat de vergunning pas na zes jaar vernietigd werd. Welke ondernemer zal nu nog een initiatief nemen om werkgelegenheid te creëren”, besluit De Groef.

Tegenstanders strooien zand in de ogen, zegt VOKA Vlaams-Brabant

Ook volgens VOKA betekent de vernietiging niet meteen de doodsteek van het project. Het is een logische beslissing op basis van juridsche feiten. En dus moeten de tegenstanders ophouden met het strooien van zand in de ogen. “Onterecht kraaien de tegenstanders van Uplace victorie, terwijl ze beter hun schouders zouden zetten onder een project dat voor werkgelegenheid en heropleving kan zorgen in een verloederde zone met veel potentieel”, zegt Dominique Laurent, directeur Belangenbehartiging van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.