freerunning2.jpg

Freerunning in Vilvoorde: spektakel en acrobatie

zat 2 apr 2016

Spectaculair, acrobatisch en een tikkeltje gevaarlijk. Dat is Freerunning. Het is lopen maar ook klimmen en springen. In Vilvoorde zijn de jongens en meisjes van de Pulse Family er dol op. Ze oefenen in een loods om daarna buiten, onder de brug van Vilvoorde, tot het uiterste te gaan.

De Pulse Familiy is een groep jongeren die aan freerunning doet. Lopen en tegelijk springen over, op en van obstakels, liefst met spectaculaire bewegingen, dat is freerunning. Freerunning gebeurt op straat, soms ook op daken.  Eerst oefenen met valmatten bespaart gebroken botten. “Als je dit doet buiten, op beton, dan breek je je rug. Daarmee leer ik hen een koprol. En die koprol bestaat eigenlijk uit een schok die je verdeelt over je lichaam. Als je van boven springt naar beneden en je doet geen safety-rol, zoals wij dat noemen, dan laat je de schok in je knieën en dan kan je je benen breken. “, zegt Murad Belfadla,  instructor Freerunning van de Pulse Family.

In de Pulse Family vind je tal van nationaliteiten. Marokkanen, Turken, Fransen, Belgen, Tunesiërs, Albanezen ... Nationaliteit speelt hier geen rol. “Het is mooi aan deze sport dat je niet op één veld bezig bent, bijvoorbeeld als je voetbal speelt, moet je twee goals hebben en twee teams hebben”, vertelt Murad, “bij Parkour heb je geen regels, je leert wel een trucje aan, maar je kan dat trucje helemaal op je eigen manier uitoefenen. Er is geen leerkracht die bij u staat: het is juist of fout. Het is een manier van vrij zijn, als je op een groot gebouw staat voel je je al groter dan iemand anders.”

De Pulse Family telt al meer dan 40 leden en wordt begeleid door de Jeugddienst van Vilvoorde en Gymfed, de Vlaamse Gymnastiekfederatie. Sinds 3 maanden oefenen ze in de loods aan de Harensesteenweg.  Die loods wordt beheerd door het Riso, het Regionaal Instituut voor Samenlevingsopbouw. De freerunners mogen de loods gebruiken, op voorwaarde dat ze, als vereniging, een band opbouwen met de buurt.

Onder de brug van Vilvoorde ligt een rotstuin, de jongeren noemen het hier: ' de blokken'. Dit is een hotspot voor Freerunners uit heel België en Frankrijk. Hier voelt de Pulse Family zich als een vis in het water. Coole moves worden onmiddellijk gedeeld op internet. Zo beïnvloeden Freerunners over de hele wereld elkaar. Over cultuurgrenzen heen zoeken naar vrijheid en creativiteit, dat is freerunning.