swimcap.png

Swimkap: dé zwemclub voor triatleten en openwaterzwemmers

vrij 4 maa 2016
Swimkap uit Kapelle-op-den-Bos is een unieke zwemclub in onze regio. Het richt zich enkel tot triatleten en openwaterzwemmers. Swimkap werd eind 2014 opgericht en telt nu 60 leden. Vorige zondag organiseerden ze voor de tweede keer een wedstrijd. Jens De Smet ging kennismaken met de zwemclub en ontmoette er een ploeg met heel bijzondere triatleten.  
 

SwimKap, een zwemvereniging die zich richt op triatleten, organiseerde vorig weekend voor de tweede keer een zwemwedstrijd in zwembad de Druppelteen in Kapelle-op-den-Bos. Meer dan 100 triatleten doken het water in. Zo ook de 12 triatleten van TriaGO!. Dat is een project van twee Antwerpse ziekenhuizen dat de invloed van sport op 12 ex-kankerpatiënten onderzoekt.
 
Bij Jan Geudes, de voorzitter van Swimkap, werd in 2008 longvlieskanker vastgesteld, daarvan is hij genezen. Hij laat zijn lotgenoten dan ook graag wennen aan het wedstrijdgebeuren. Dat is belangrijk om de ex-kankerpatiënten in september deelnemen aan de Zwintriatlon in Knokke. Elke ex-kankerpatiënt wordt medisch begeleid en professioneel klaargestoomd. Belangrijk is ook de buddy. Iemand die meetraint en op 7 september ook aan de start komt van de Zwintriatlon.
 
"Onze job is dat de triatleet, mijn vrouw in dit geval, de eindmeet haalt," vertelt buddy Tom Michiels. "Zij is ziek geworden in 2012, daar kijken we met gemengde gevoelens op terug. En we kijken naar de toekomst, wie had toen gedacht dat we aan dit project kunnen deelnemen?" Voor deze sporters is TriaGO! veel meer dan een wedstrijd, het is een overwinning op hun ziekte.