sam_dehandschutter_dappersveld.jpeg

Atypische druivenpluk door atypische zomer: "Maar wordt prima oogst"

vrij 29 sep

De druivenpluk van de Belgische wijnen is volop aan de gang, ook op wijndomein Dappersveld. Dat omvat zes hectare aan wijngaarden verspreid over Gooik, Roosdaal en Pepingen. Het weer van de voorbije maanden kwakkelde nogal, maar toch zegt wijnbouwer Sam Dehandschutter dat het een prima oogst wordt.

 

In de wijngaard van wijndomein Dappersveld in Elingen is het alle hens aan denk. Twee weken lang wordt er van ’s morgens acht uur tot vier uur in de namiddag druiven geplukt. “Het weer heeft dit jaar wat raar gedaan. Vanaf half juli hadden we een kwakkelzomer, eind augustus nog veel regen en dan in september een hittegolf,” zegt Sam Dehandschutter. “Dat leverde wel wat aparte toestanden op voor onze druiven. Zo zijn de zuren tijdens de hittegolf enorm gezakt. Dus de suikers zijn nog niet op niveau. Maar omdat de zuren al zodanig hard zijn weggezakt, moeten we nu al oogsten.”

Gelukkig zijn de druiven echt wel klaar om te oogsten. “En door een goede assemblage zullen we dit jaar opnieuw topwijnen kunnen maken.”

In ons nieuws gaan we mee druiven oogsten met Sam van Dappersveld.