brasser2.jpg

Grimbergen eert cartoonist Pol De Valck

vrij 11 maa 2016

In Humbeek werd donderdagavond hulde gebracht aan cartoonist Pol De Valck, beter bekend als Brasser, die vijftien jaar geleden overleed. Tijdens een plechtigheid werd, in aanwezigheid van vrienden, familieleden, collega's en bewonderaars, een fraai boek voorgesteld over het leven en werk van de bekende Humbekeenaar. Er werd ook een tentoonstelling geopend die dit weekend toegankelijk is voor het grote publiek.

Pol De Valck was een geboren en getogen Humbekenaar die onder de naam Brasser uitgroeide tot 'de keizer van de Vlaamse cartoon'. Toen hij in 2001 veel te vroeg overleed had hij meer dan 15.000 spotprenten getekend voor verschillende kranten, tijdschriften en andere publicaties. Bijna vier jaar lang verzorgde hij op RINGtv de rubriek Pen & Streek, samen met zijn vriend en collega Miel De Bolle. Brasser haalde de inspiratie voor zijn puntige cartoons meestal uit de actualiteit.

Gisterenavond werd Brasser herdacht in het RE-MI-Centrum in de Grimbergse deelgemeente Humbeek. Tijdens de plechtigheid ontving Leona Van Belle, de echtgenote van Brasser, het eerste exemplaar van een lijvig boek over het leven en werk van haar man. Er werd ook een tentoonstelling geopend met een mooie selectie uit het gigantisch oeuvre van Brasser. Je kan de expositie zaterdag en zondag bezoeken van 10 tot 20 uur. De toegang is gratis. Dinsdag brengen we in Kriskras een uitgebreid verslag over de huldeviering voor Brasser.