Jeugdboekenmaand Noordrand bereikt 100 klassen

100 klassen uit de Noordrand doen mee aan Jeugdboekenmaand

woe 20 maa

Dertien gemeenten uit onze regio zetten de komende weken in op taalstimulering en leesbevordering. Ze doen dat via Jeugdboekenmaand Noordrand, een educatief project waarmee 100 klassen worden bereikt. “We zetten vooral via de scholen in op de kinderen van het derde leerjaar. Maar we willen hen ook bereiken in hun vrije tijd”, zegt Philip Roosen, voorzitter van Cultuur Noordrand.

De Jeugdboekenmaand in de Noordrand bestaat uit drie delen. Eerst worden de leerlingen via prikkelmomenten in de scholen warm gemaakt voor het project. Vervolgens gaan ze naar de bibliotheken voor een lezing van een auteur. Daarna gaan de leerlingen actief aan de slag met taal via een improvisatie-, theater- of zangworkshop. Tot slot krijgt de Jeugdboekenmaand ook een plaats in het vrijetijdsaanbod van de kinderen in de paasvakantie.

“De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Zeker in deze regio is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kunnen lezen. Dat helpt hen op school en in hun latere beroepsleven", zegt Gunther Coppens, gedeputeerde van Vlaams karakter en onderwijs. "De Jeugdboekenmaand is een project dat hier op heel creatieve manier een steentje toe bijdraagt. En daarom investeren we 12.000 euro in dit project."

Via het project worden zes weken lang 100 klassen bereikt in Asse, Wemmel, Opwijk, Londerzeel, Merchtem, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Kapelle-op-den-Bos, Zaventem, Machelen, Steenokkerzeel en Kampenhout.