Sint-Pieterskerk Galmaarden

Werken aan Sint-Pieterskerk in Galmaarden starten op 2 mei: “Eindelijk!”

vrij 19 apr

Na 16 jaar kunnen de restauratiewerken aan de Sint-Pieterskerk in Galmaarden op 2 mei eindelijk starten. Het kerkgebouw wordt een polyvalente plek die het kloppend hart van de gemeente moet worden.

Het gemeentebestuur laat de vroegere Sint-Pieterskerk de volgende jaren heropbouwen tot een duurzame, polyvalente ontmoetingsplaats voor inwoners en verenigingen. Ook de bibliotheek krijgt er onderdak. De toren wordt als toeristische landmark en panoramapunt ingericht.

De werken gaan verder dan de restauratie van de kerk. Er wordt gebouwd aan een bibliotheek, een ontmoetingshal, een toegankelijke toren (fase1), een kerkplein met tuin (fase 2) en een toegankelijker Baljuwhuis (fase 3).

De totale kostprijs voor de werken aan de kerk en het Baljuwhuis bedraagt 8 miljoen euro (kerk: 7,3 miljoen euro; Baljuwhuis 700.000 euro). De omgevingswerken worden geraamd op 1 miljoen.

5,5 miljoen euro van het project wordt betaald met subsidies. De resterende financiering van 1,8 miljoen euro (kerk) en 700.000 euro (Baljuwhuis) zal met eigen middelen en via een lening gebeuren.

De aftrap voor de werken is nu eindelijk gegeven. De werken starten op donderdag 2 mei. Volgens de planning zou de eerste fase (de Sint-Pieterskerk) eind 2025 klaar moeten zijn.

Sint-Pieterskerk Galmaarden