fallah.png

El Arbi en Fallah uit Diegem winnen Discovery Award in Toronto

maa 21 sep 2015

Black, de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah uit Diegem, heeft de Dropbox Discovery Award gewonnen op het 40ste Toronto International Filmfestival in Canada. Voorts wonnen ze dit weekend tijdens de uitreiking van de Ensors in Oostende de publieksprijs voor hun debuut ‘Image’.    

 “Dit is niet meer normaal,” aldus de eerste reactie van Adil El Arbi nadat hij de prijs in Toronto in ontvangst had genomen. “We zijn extreem blij en vereerd dat we deze prijs hebben gewonnen op het belangrijkste filmfestival van Noord-Amerika. Dit is het bewijs dat we een universele film hebben gemaakt die een internationaal publiek kan bereiken. Het is een ware droom!”, aldus Diegemnaar Bilall Fallah.

 
De Dropbox Discovery Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurde naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het festival. De winnaar werd gekozen uit de 30 films die het Discovery programma vormden. In het rapport looft de jury ‘Black’ voor zijn “duidelijke cinematografische visie die creatief en met lef neergezet wordt. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben een diepe indruk nagelaten met de beklijvende en fijngevoelige manier, zowel visueel als auditief, waarop ze de loyaliteit en de bedreigende sfeer binnen jeugdbendes tegen het licht houden. Dit is werkelijk een ontdekking," aldus de jury.

Black ging op 11 september in wereldpremière op het Toronto International Film Festival. Kerri Craddock, Director of Programming van het Toronto International Film Festival, prees de film eerder al voor zijn ophitsende tempo, opwindende energie en ruw realisme die doen denken aan klassiekers als City Of God en Goodfellas. Telkens het over ‘Black’ ging werd er trouwens vaak verwezen naar het oeuvre van Martin Scorsese.

Black is gebaseerd op de boeken 'Black' en 'Back' van Dirk Bracke. Ze werden voor de film geadapteerd door Nele Meirhaeghe, El Arbi, Fallah en Hans Herbots.

Na een passage op de filmfestivals van Gent en Namen, brengt distributeur KFD de film op 11 november bij ons uit in de bioscoop.
 
Dit weekend kon gewoon niet meer stuk voor het duo El Arbi en Fallah. Zaterdagavond wonnen zij tijdens de uitreiking van de Ensors in Oostende ook nog de Telenet Publieksprijs voor hun speelfilmdebuut Image.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"35638","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"431","width":"610"}}]]

RINGtv woonde vorige zomer de opnames bij van 'Black'. Bekijk hieronder opnieuw de reportage.