Expo Dirk Huyghe over Hildegard Van Bingen

Expo rond mythische figuur Hildegard Van Bingen in Oude Pastorie Nieuwenrode

maa 8 apr

Kunstenaar Dirk Huyghe is gebeten door Hildegard Van Bingen. Da's een mystieke figuur uit de Middeleeuwen die actief was het vlak van onder meer religie, kosmologie, filosofie en taal. Dirk is zo in de ban dat hij besloot om samen met vier andere kunstenaars een tentoonstelling over Van Bingen te maken. Je kan de expo bezoeken in gemeenschapscentrum De Oude Pastorie in Nieuwenrode.

Hildegard van Bingen was een benedictijnse abdis uit de twaalfde eeuw. Ze is vooral bekend om haar muziek. “Dat is wat mij fascineerde,” licht kunstenaar Dirk Huyghe toe. “Ik ben dan meer over haar gaan lezen en ontdekte dat ze ook bezig was met kruidengeneeskunde en geboeid was door stenen die bepaalde invloeden hebben op mensen. Van Bingen was ook bezig met kosmologie en astrologie, met heel veel.”

Werk in codetaal op expo Dirk Huyghe rond Hildegard Van Bingen

Voldoende voer voor een kunsttentoonstelling in de Oude Pastorie in Nieuwenrode. Daarvoor maakte Huyghe linogravures in een zelf uitgevonden alfabet, naar analogie met de geheime codes die Hildegard van Dingen ontwikkelde. Zijn collega-kunstenaar Danielle Raspé creëerde eigen schrifttekens op papier en glas en Geert Coninx maakte houtsculpturen. Diens echtgenote Marina Stas speelt met de elementen van Van Bingen. “Keramiek bestaat uit de vier elementen. Je hebt je klei, een vorm van afzettingsmateriaal gemengd met water, er is lucht nodig om de klei te laten drogen en tot slot heb je vuur nodig om de sculptuur te bakken.” Tot slot toont Jo Bogaert asemantisch schrift.

De kunsttentoonstelling over de Benedictijnse abdis Hildegard Van Bingen omvat meer dan beeldende kunst. Initiatiefnemer Dirk Huyghe haalde er muziek bij en geeft de expo meer body door er Gregoriaanse gezangen aan te koppelen. Het gaat in het totaal om drie evocaties met zang en ook vertellingen.

De expo loopt nog tot en met 21 april. Er zijn nog evocaties op 14 en 21 april, en lezingen op 13 en 20 april. Meer info vind je hieronder op de website van Uit in Vlaanderen.