De Drievuldigheidsprocessie in Kester

Heilige Drievuldigheidsprocessie lokt massa volk naar Kester

maa 27 mei

In de Gooikse deelgemeente Kester is gisteren de Heilige Drievuldigheidsprocessie voor het eerst uitgegaan als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. De eeuwenoude processies lokt jaarlijks heel wat paarden, bedevaarders en kijklustigen naar de Pajotse gemeente. En dat was gisteren niet anders.

Tientallen ruiters vertrokken gisterochtend voor een tocht langs de kerken van Herfelingen en Oetingen. In hun zog: bedevaarders. De Drievuldigheidsprocessie is één van de drie grote paardenprocessies in Vlaanderen en bestaat sinds de 13de eeuw. De processie zou ontstaan zijn uit dankbaarheid, omdat de gemeenten gespaard bleven van de pest. Intussen maakten zo’n 200 figuranten, vooral leerlingen van de plaatselijke school en leden van de lokale verenigingen, zich klaar voor de kleine processie. Samen leggen ze de laatste honderden meters van de processie af, vergezeld door de fanfare.

Omdat de Heilige Drievuldigheidsprocessie verschillende generaties samenbrengt en omwille van de 700 jaar rijke geschiedenis werd ze vorig jaar erkend als Vlaams immaterieel cultuur erfgoed. “De paardenprocessie van Kester brengt mensen samen en geeft een unieke identiteit aan een kleine gemeenschap in het Pajottenland”, zei Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon bij de erkenning vorig jaar. “Het is een mooi voorbeeld van een immaterieel-erfgoedpraktijk waar jong en oud met evenveel plezier aan deelnemen.”

De Drievuldigheidsprocessie in Kester