kunst_in_kant_3.jpg

Kunst in de Kantfabriek in Vilvoorde

vrij 11 sep 2015
Elke Vilvoordenaar kent de kantfabriek Legrand langs de buitenkant. Nog tot en met 30 september krijg je de  kans om het gebouw - dankzij de expo 'Kunst in de Kantfabriek'- binnenin te ontdekken. Daarna start  projectontwikkelaar Imoya met de bouw  van 33 lofts. 

"Hedendaagse kunst in een oud gebouw, voor mij was dat een ongelooflijke uitdaging", vertelt curator Gilbert Putteman. "Een afgeleefd gebouw confronteren met moderne visies. Dat kon niet anders dan lukken."
 
Droomlocatie voor kunstenaars
En hij kreeg gelijk. De expo 'Kunst in de Kantfabriek' is een pareltje. Putteman is erin geslaagd om de top van de Belgische hedendaagse kunstenaars naar het historische gebouw te krijgen. Ronkende namen als Panamarenko, Willy De Sauter en Benoît Van Innis stellen tentoon. Sommige kunstenaars maakten zelfs nieuw werk met het oog op deze expo. het is dan ook een droomlocatie voor creatieve geesten. "Dat is ongelooflijk interessant", vertelt Johan Van Mullem, een kunstenaar uit Sint-Genesius-Rode. "De werken zijn belangrijk, maar de sfeer, de manier, waar je ze kan ophangen, dat is zeer belangrijk." 
 
Extraatje: erfgoedtentoonstelling
De tentoonstelling loopt nog tot en met 30 september. Komende zondag, tijdens Open Monumentendag , organiseert de stad Vilvoorde nog een extra tentoonstelling in de kantfabriek "Ik denk dat bezoekers in de eerste plaats moeten komen kijken om te zien wat dit gebouw betekend heeft in de geschiedenis, hier hebben veel van onze voorouders gewerkt. Daarnaast is het belangrijk om te zien hoe het stadscentrum leeft, hoe het nieuwe bestemmingen krijgt, hoe de nieuwe ontwikkelingen plaatsgrijpen.