De Galerijzaal in het Kasteel van Gaasbeek

Kunstcollectie Kasteel van Gaasbeek komt terug thuis: "Klaar om bewonderd te worden"

vrij 29 maa

Dit weekend opent het Kasteel van Gaasbeek opnieuw de deuren. Voor het eerst sinds de grote renovatie zal dan de vaste collectie in het kasteel te bewonderen zijn. Het is bovendien dubbel feest, want het is exact honderd jaar geleden dat het kasteel z’n eerste museumbezoekers ontving.

In 2020 sloot het Kasteel van Gaasbeek de deuren voor een jarenlange renovatie. Vorig jaar was er al een tijdelijke tentoonstelling, goed voor 40.000 bezoekers. Nu heeft de vaste collectie opnieuw een plekje gekregen in één van de schitterend gerenoveerde kamers van het kasteel. “De collectie is weer thuis, klaar om bewonderd te worden”, klinkt het bij Isabel Lowyck van het Kasteel van Gaasbeek. “Naar traditie nodigen we nationaal en internationaal erkende kunstenaars uit om met nieuwe creaties of bestaand werk in dialoog te treden met deze gelaagde plek.”

De bijzondere kasteelcollectie - van schilderijen tot wandtapijten, van munten tot curiosa – gaat een verrassende confrontatie aan met hedendaags werk in de expo ‘Rebelse echo’s, die tot begin november loopt. “Het is trouwens honderd jaar geleden dat het kasteel zijn eerste museumbezoekers ontvingen. Marie Arconati Visconti, de laatste markiezin van het kasteel, had de uitdrukkelijke wens dat haar levenswerk werd opengesteld voor het publiek. Na een grondige restauratie schittert haar zorgvuldig gedecoreerde droomburcht opnieuw in volle glorie.”

De Egmondkamer in het Kasteel van Gaasbeek
Het Kunstkabinet in het Kasteel van Gaasbeek