Het centrum van Grimbergen krijgt nieuwe vlaggen

Nieuwe vlaggen voor historisch centrum Grimbergen: “Traditie trots aanhouden”

zat 6 apr

Met komst van de lente worden de Grimbergse straten in het historisch centrum opnieuw versierd met de heraldische vlaggen. Maar dit jaar zijn alle vlaggen vernieuwd en dat was hoognodig, zo blijkt. “Het is een traditie die we met trots aanhouden”, zegt burgemeester Bart Laeremans.

De vlaggen die opgehangen worden tonen ,de emblemen en wapenschilden van de Abten en Heren van Grimbergenen. Ze brengen een stukje van het verleden van Grimbergen naar het heden. “Dit jaar hangen we ‘kakelverse’ nieuwe vlaggen op. De vorige moesten vervangen worden wegens slijtage door de weersomstandigheden. Ze waren echt letterlijk tot de draad versleten. Ze deden zo’n tien jaar dienst en werden de laatste jaren opgelapt door naaisters, maar na een tijdje ging dat niet meer”, zegt Laeremans.

In totaal hangen nu een dertigtal nieuwe vlaggen op in het historische centrum in de Prinsenstraat, Hoge en Lage Steenweg en aan het Kerkplein. “Elke vlag is ook een uniek ontwerp, het gaat dus niet om bandwerk. Ze worden met de lente en de paasperiode opgehangen en in tegen de winter weer veilig opgeborgen”, besluit Laeremans.