Peter François van Den Ast over Louis Thevenet

Stad Halle viert ereburger Louis Thevenet met feestjaar en retrospectieve expo

maa 1 apr

In Halle loopt het Louis Thevenet-jaar naar aanleiding van zijn overlijden 150 jaar geleden. Thevenet was een internationaal gerespecteerde kunstenaar die wel eens de Belgische Van Gogh genoemd werd. Vorige maand kende de stad Halle Thevenet postuum het ereburgerschap toe. De blikvanger van het Thevenet-jaar is de retrospectieve tentoonstelling ‘Louis Thevenet, een leven in kleur’.

Louis Thevenet werd in 1874 geboren in Brugge. Toen hij twee jaar jong was, verhuisde hij met zijn gezin naar Brussel, maar als jongeman keerde Thevenet geregeld terug naar West-Vlaanderen om er tekeningen en schilderijen te maken aan de kust. In 1916, wanneer hij al een kunstenaar met een stevige reputatie is, verhuist Thevenet naar Halle. Daar blijft hij wonen en werken tot aan zijn dood in 1930.

Schilderij van Louis Thevenet

Louis Thevenet wordt een Brabantse fauvist genoemd, of de Belgische Van Gogh. James Ensor beschreef hem als een meester-schilder van de geneugten uit Zuid-Brabant. “Maar eigenlijk is het moeilijk om Thevent in een hokje te plaatsen,” weet Peter François van Museum Den Ast in Halle. “Er zijn elementen die aan het fauvisme doen denken, maar eigenlijk deed Thevenet gewoon zijn ding. Hij presenteerde landschappen en interieurs gewoon zoals hij ze zag en aanvoelde.”

Thevenet woonde in Solembeemd in hartje Halle en schilderde vaak zijn woonomgeving. Even goed maakte hij werken van plaatsen zoals restaurant Het Wit paard of Café-Hotel de Bruxelles. “Zijn werken geven een mooi en kleurrijk beeld van het Halle van meer dan 100 jaar geleden. Dat maakt hem zo interessant,” aldus François.

Voor velen is Louis Thevenet vandaag een nobele onbekende. Daar moet de retrospectieve expo in Den Ast iets aan doen. Want voor ingewijden is het vanzelfsprekend dat de Halse schilder van het alledaagse leven een plek verdient in de canon van de vaderlandse schilderkunst. Ooit was er zelfs koninklijke interesse in zijn werk. “Thevenet was aanwezig op de Wereldtentoonstelling van 1910. Koningin Elisabeth kocht toen een werk van hem en dat schilderij is lang in het privécollectie gebleven.”

De expo Louis Thevenet, een leven in kleur, loopt nog tot 27 oktober in Den Ast in Halle. Een tweede luik van de expositie vindt plaats in Villa Servais. De komende weken en maanden zijn er ook nog andere activiteiten die de schilder vieren. Een overzicht vind je op thevenet150.be.