theater_van_a_tot_z_4.jpg

Theatergroep Fast Forward wordt 'Theater van A tot Z'

zat 22 aug 2015
'Fast Forward', het Vilvoordse gezelschap dat theater maakt voor en met anderstaligen, gaat vanaf volgend theaterseizoen samenwerken met het Educatief Theater Antwerpen, een gezelschap dat zich vooral richt op kinderen en jongeren die weinig ervaring hebben met cultuurbeleving. De overkoepelende naam voor het nieuwe gezelschap is 'Theater van A tot Z'.

 

Unieke expertise

‘Theater van A tot Z’ ambieert vanaf volgend theaterseizoen een unieke plek in het Vlaamse cultuurlandschap. ”Onze theatergroepen hebben zich altijd sterk gemaakt voor wie op het vlak van cultuur uit de boot valt", vertelt Marc Hendrickx, de zakelijke leider van Theater van A tot Z. "Wij met ETA richtten ons bijvoorbeeld vooral op jongeren uit het technisch of beroepsonderwijs, Fast Forward bouwde een unieke expertise op door veel voor anderstaligen te werken.” 
 
Logische samenwerking
 
"Samen zullen we dit jaar meer dan 250 voorstellingen hebben gespeeld, voor in totaal zo’n 50.000 toeschouwers", vult Peter Schoenaerts aan. Hij wordt de artistieke leider van Theater van A tot Z. "We hebben met beide gezelschappen door de jaren heen geleerd hoe we ook die kwetsbare doelgroepen kunnen aanspreken en enthousiast maken voor theater en cultuur. Een samenwerking lag dus voor de hand.”
 
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"34309","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"159","width":"610"}}]]
 
'Gelukkig zijn'

Het ETA ontstond 40 jaar geleden in de schoot van het Fakkelteater. Recent nog scoorde het gezelschap met ‘Heb jij ze wel alle vijf?’, een voorstelling die generatiearmoede aankaart. Fast Forward uit Vilvoorde werd in 2001 opgericht aan het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven. In de jongste productie 'Gelukkig zijn' zingen anderstaligen bekende Vlaamse klassiekers.

Fast Forward stond met die voorstelling op de Gentse Feesten en trapt er maandag in Brussel de nieuwe editie van Boterhammen in het Park af. In het verlengde an de voorstelling bracht het gezelschap ook een CD op de markt, RINGtv was aanwezig tijdens de opnames in Asse.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"34306","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"289","width":"610"}}]]

Nieuw materiaal ligt al klaar

‘Theater van A tot Z’ pakt het komende seizoen alvast uit met twee nieuwe producties: 'Play Again', waarin de wereld van een computergame wordt opgeroepen en tieners worden uitgedaagd om na te denken over geweld en levenskeuzes, en de kindervoorstelling ‘Hotel Hallo’, een plezierig stuk over diversiteit waarbij ‘de ander’ centraal staat.

 

Foto's 'Theater van A tot Z': copyright Ilse Fimmers