Werken Kapelle-Op-den-Bos

Werken in Kapelle-Op-den-Bos: "Hinderpremie dekt onze verliezen niet"

woe 27 maa

In Kapelle-Op-Den-Bos is de heraanleg van het Marktplein en de Mechelseweg al enkele maanden bezig. Die werkzaamheden veroorzaken heel wat hinder bij buurtbewoners en de lokale handelaars. Zij ondervinden hinder net voor hun deur en merken ook dat er minder klanten over de vloer komen. De gemeente probeert de schade te beperken en helpt handelaars bij de aanvraag van een hinderpremie.

Het centrum van Kapelle-op-den-Bos ligt al enkele maanden open en dat voelen de buurtbewoners. "Mijn vriend is al drie keer gevallen door de hindernissen. En we hebben al veel regen en slijk gehad, ook in huis," reageert buurtbewoonster Hilda Van Humbeeck.

En ook voor de handelaars zijn gevolgen zwaar. "Het is niet evident voor ons. We zien vooral de minder mobiele mensen die moeilijk tot bij ons geraken, maar ook andere klanten zijn afgeschrikt," aldus Leen Gobien van Doopsuiker De Buyser. "En qua omzet.. ja, ook dat is natuurlijk minder."

De gemeente Kapelle-op-den-Bos heeft begrip voor de situatie van de lokale handelaars. "Daarom ondersteunen we hen op verschillende manieren," legt schepen van Openbare Werken Geert Van de Voorde uit. "Enerzijds voeren we de werken uit in verschillende fases, zodat handelaars toch grotendeels bereikbaar blijven. Anderzijds ondersteunen we hen via onze dienst Mobiliteit door hen te helpen met de aanvraag voor een hinderpremie bij Vlaoi." Die premie bedraagt 80 euro per dag. "Dat is een kleine compensatie en dekt onze verliezen niet," klinkt het bij de handelaars. Schepen Van de Voorde kijkt vooral naar de toekomst: "We investeren fors in het dorpscentrum. Dat zal ook de toekomstige activiteiten van onze handelaars ondersteunen en ervoor zorgen dat zij hun bloeiende zaken kunnen behouden."

De Mechelseweg moet eind mei klaar zijn, het Marktplein eind dit jaar.