Datacenter Nexus opent deuren in researchpark in Zellik: “Investering in kennis en onderzoek”

din 7 mei

In het researchpark in Zellik heeft Nexus z’n datacenter officieel geopend. Naast de servers van het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel is er in het datacenter ook plaats voor de Vlaamse supercomputer van de allerlaatste generatie. Die is goed voor een investering van 12 miljoen euro en zal in het najaar van 2025 opgestart worden.

Het datacenter is 10.000 vierkante meter groot, verdeeld over negen bouwlagen. Naast overheids-, zorg- en onderwijsinstellingen moet het ook innovatie technologiebedrijven uit binnen- en buitenland naar Zellik lokken. “ICT en data worden alsmaar belangrijker voor ziekenhuizen. Een solide infrastructuur die aan onze noden kan voldoen, is essentieel voor ons als universitair ziekenhuis om aan onze opdrachten op vlak van zorg, onderzoek en onderwijs te kunnen voldoen”, zegt Olivier Naeyaert, algemeen beheerder van het UZ Brussel.

Het datacenter moet de Vlaams Rand mee op de kaart zetten als innovatieve regio. Er zal onderzoek gebeuren rond medische spitstechnologie, energie, mobiliteit en robotica. “Een investering in kennis en onderzoek levert altijd de grootste maatschappelijke rente op”, besluit burgemeester van Asse Koen Van Elsen.