Piloten Brussels Airlines leggen vier dagen het werk neer

vrij 15 maa

De piloten van Brussels Airlines leggen van 23 tot en met 27 maart het werk neer. Dat melden de vakbonden. “Als er geen akkoord wordt bereikt, zullen er willekeurig één of twee keer per maand meerdere stakingsdagen worden georganiseerd”, klinkt het.

Volgens de vakbonden is de situatie bij Brussels Airlines. “Het management weigert de dialoog aan te gaan en heeft nog steeds geen aanvaardbaar voorstel gedaan met betrekking tot de eis van de piloten om de loonschalen opnieuw te bespreken”, zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond. “Door deze patstelling worden stakingsacties helaas onvermijdelijk. We hadden dit liever vermeden, maar we hebben geen andere keuze dan onze stem te laten horen.”

De strubbelingen slepen al jaren aan. Tijdens de coronacrisis hebben de piloten loon ingeleverd zodat de luchtvaartmaatschappij niet overkop zou gaan. Nu het beter gaat met Brussels Airlines – het bedrijf boekt sinds lang opnieuw winst – willen ze een deel van dat loon recupereren. “Als er geen akkoord wordt bereikt, zullen er willekeurig één of twee keer per maand andere blokken van vier stakingsdagen worden georganiseerd. Deze stakingen zullen een week van tevoren aan de passagiers worden aangekondigd”, klinkt het.

De vakbonden hopen dat de actie het management eindelijk zal aansporen om onze eisen serieus te nemen. “We blijven uiteraard open voor dialoog, maar zijn wel vastbesloten om door te gaan tot er een bevredigend akkoord bereikt wordt”, aldus Van Camp.