Laurence Carels, CEO van CDM Stravitec

Slechts 1 op de 10 bedrijven ziet toekomst positief in: “Vooral loonkost weegt zwaar door”

vrij 22 maa

De toekomst voor Belgische ondernemers lijkt somberder dan ooit. Slechts één op de tien ziet die nog enigszins rooskleurig . Dat blijkt toch uit de 'weetstraat-enquête' van Voka. Vooral de industrie vindt ons land niet meer aantrekkelijk door de hoge loonkosten en regeldruk of omdat ze bijvoorbeeld geen geschikt personeel vinden. Voka trekt met de enquête dan ook naar alle partijvoorzitters, "Dit moet het echte thema van de verkiezingen zijn," klinkt het.

Een flinterdunne waterstraal onder hoge druk snijdt vloertegels voor een bekende fitnessketen . Het is dagelijkse kost bij CDM Stravitec in Overijse. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in trillings- en geluidsisolatie en doet daar heel wat onderzoek naar, al wordt dat in Vlaanderen steeds minder vanzelfsprekend. “Vooral de hoge loonkosten wegen zwaar door. Tegenover andere landen hebben we een zware loonhandicap”, zegt CEO Laurence Carels. “Wij willen koste wat het kost ons kenniscentrum hier houden, maar het begint toch wel wat door te wegen. We hebben momenteel bijvoorbeeld een communicatieprofiel aangeworven in het buitenland omdat dat toch wel een lagere loonkost is.”

Uit een enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, blijkt dat slechts één op de tien van de 1.600 ondervraagde bedrijven positief naar de toekomst kijkt. Vooral de industriële sector heeft de roze bril al even opgeborgen. Meer dan de helft van hen schat de economische situatie vandaag negatief tot zeer negatief in, en voor maar 40 procent blijft België een interessant land om te investeren. “Het vinden van de juiste mensen is een bekommernis, maar ook de administratieve overlast, de onzekerheid richting vergunningen en de loonkost zijn grote zorgen voor bedrijven”, zegt Kris Claes van Voka. “We vrezen dat de komende maanden nog meer bedrijven in moeilijkheden zullen geraken en staan dan ook op een kantelpunt."

Voka trekt met de resultaten van de enquête naar de politiek. "Onze industriële bedrijven staan onder grote druk en twijfelen over hun toekomst in België. Dat moet alle alarmbellen doen afgaan. We zullen daarom alle partijvoorzitters persoonlijk confronteren met de cijfers. Er moeten meer inspanningen gebeuren", zegt Kris Claes.