dreef_ternat2.jpeg

Iconische beukendreef in Ternat is ziek: "Grote takken breken af"

don 14 sep

Verschillende bomen in de Dreef in Ternat vertonen ziekteverschijnselen. Om de toestand in kaart te brengen, stelt de gemeente een expert aan. “Zo weten we welke ingrepen we moeten uitvoeren om de dreef weer in perfecte gezondheid te brengen”, zegt schepen van Milieu Geert De Feyter.

Het voorbije jaar braken van heel wat bomen grote takken af. “De studie om de minder goede staat van de bomen in kaart te brengen, wordt uitgevoerd door Terra Nostra, een gespecialiseerd studie- en adviesbureau voor boom- en bodembeheer”, zegt schepen De Feyter. De 400 meter lange beukendreef van Kasteel Kruikenburg in Ternat spreekt tot de verbeelding. Ze is niet alleen herkenbaar als de dreef in de VRT-soap ‘Thuis’, ze is in de eerste plaats een belangrijk historisch en beschermd overblijfsel dat het waterkasteel verbindt met de kerk en de dorpskern van Ternat. 

De gemeente Ternat werkt voor het uitvoeren van de studie nauw samen met de erfgoedstichting Vlaams-Brabant die de gunningsprocedure begeleidde en het verdere verloop zal opvolgen. “We zijn blij dat we het lokaal bestuur Ternat kunnen bijstaan bij het herstel van deze prachtige dreef”, aldus Tom Dehaene, voorzitter van de erfgoedstichting.