mozaiek_rode.png

2.200 schoolkinderen herdenken Wapenstilstand met vredesmozaïeken

vrij 9 nov 2018

In Sint-Genesius-Rode werd vandaag het einde van de Eerste Wereldoorlog op een unieke manier herdacht. Aan de herdenking namen zo'n 2.200 kinderen van de Nederlandstalige en Franstalige scholen in Rode deel.

 

Tussen de Kerkstraat en de Gemeentehuislaan wordt een nieuwe weg ingehuldigd. De weg is uitgevoerd in kasseien met daar tussen 'vredesmozaïeken', ontworpen en gemaakt door de schoolkinderen uit de gemeente. Met deze mozaïeken brengen de scholieren hulde aan hun voorouders die vochten voor de vrijheid van ons land. “We zijn heel blij met de mozaïeken,” vertelt burgemeester Pierre Rolin, “er zijn er zo 55 die op het pad tussen de kasseien zijn aangebracht en een boodschap van vrede moeten brengen.”

De leerlingen sturen via de mozaïeken ook een boodschap uit naar de toekomst. “In het pad komt nog een tijdscapsule. De kinderen van de secundaire scholen in onze gemeente zullen daar boodschappen in nalaten die pas in 2058 gelezen zullen worden door de kinderen van dan,” legt schepen van Jeugd Miguel Delacroix uit.

Last Post
Na de inhuldiging van de vredesmozaïeken kwamen de 2.200 schoolkinderen samen op het dorpsplein om liederen te zingen en zelfgemaakte teksten voor te lezen. Tot slot werden er aan het graf van de onbekende soldaat bloemen neergelegd op de tonen van de 'Last Post, de traditionele laatste groet aan de gesneuvelde soldaten.