Okan in actie. Leerlingen Sancta Maria spelen spikeball bij Buurtsport Halle

OKAN-leerlingen uit Halle ontdekken vrijetijdsaanbod

1 maand geleden

De provincie Vlaams-Brabant laat met ‘Okan in actie’ anderstalige leerlingen kennismaken met het Nederlandstalige vrijetijdsaanbod, zoals een jeugdbeweging, een sportclub of een gemeentelijke academie. Het project loopt in negen scholen in de provincie. Eén van die scholen is Sancta Maria in Lembeek. Die leerlingen kregen deze week sportinitiaties van Buurtsport Halle voorgeschoteld.

De scholen die deelnemen aan ‘Okan in actie’ krijgen verspreid over het schooljaar zes initiaties aangeboden. Zo maakten de leerlingen van Sancta Maria al kennis met de animatorcursus van Kazou, volleybal, het OverKop huis en skaten. Later dit jaar staat er nog cultuur op het programma. Tijdens de activiteiten staat taalstimulering voorop en ontdekken de leerlingen nieuwe organisaties en hun eigen talenten. “Wij willen hen eigenlijk in een informele setting ook de kans geven om Nederlands te leren,” licht Emma Duchesne, vormingswerker bij Groep INTRO Halle toe. “Zo leren ze bijvoorbeeld nieuwe woorden die ze in een schoolse context minder snel zullen zien.”

Nieuwkomers krijgen op school onderwijs en worden in onthaalklassen gestimuleerd om snel en goed het Nederlands onder de knie te krijgen, maar buiten de schooluren vallen die oefenkansen weg. OKAN-leerlingen vinden moeilijk aansluiting bij het vrijetijdsleven en daar wil het project iets aan doen. “Tijdens de activiteiten krijgen de jongeren niet alleen informele spreek- en luisterkansen, maar komen ze ook in contact met het verenigingsleven uit de buurt,” weet Gedeputeerde voor Vlaams Karakter Gunther Coppens (N-VA).

Buurtsport Halle Zo is er Buurtsport Halle. “Het leuke is dat leerlingen gratis en vrijblijvend kunnen deelnemen aan de activiteiten. Dat maakt de drempel om later nog eens aan te sluiten veel kleiner,” aldus Duchesne. “Met Buurtsport Halle willen we jongeren tot 18 jaar op een laagdrempelige manier aan het sporten krijgen na school,” zegt Pieter Busselot (cd&v), schepen van Sport in Halle. “We werken daarvoor samen met de buurthuizen en bieden gratis activiteiten aan. Het is leuk dat we de OKAN-leerlingen kennis laten maken met ons aanbod. Een taal leren en sporten gaan hand in hand.”