Meer dan 200 genodigden vieren de tiende verjaardag van het parket Halle-Vilvoorde

Parket Halle-Vilvoorde viert tiende verjaardag: "Trots op wat we bereikten"

don 25 apr

Het parket Halle-Vilvoorde viert vandaag samen met het arbeidsauditoraat en de federale politie Halle-Vilvoorde het tienjarig bestaan. Meer dan 200 genodigden blikken terug naar 31 maart 2014, de dag waarop het gerechtelijk arrondissement Brussel werd hervormd en het Nederlandstalig parket en arbeidsauditoraat Halle-Vilvoorde werden opgericht. Zij werden toen bevoegd voor de 35 gemeenten van de regio.

Carol Vercarre

Procureur des Konings Carol Vercarre benadrukt dat ze trots is op de resultaten die het parket de voorbije tien jaar bereikte. “En dat ondanks de huisvestingsproblemen en personeelstekorten,” klinkt het. “Het parket zette expliciet in op verkeersacties tegen alcohol, drugs en gsm-gebruik achter het stuur, een vervolgingsbeleid voor winkeldiefstallen, illegale taxi’s, money mules, inbraken en drugs,” somt Vercarre op. Ook organiseerde het parket meerdere themazittingen rond dierenwelzijn, afwezige bijzitters van verkiezingen, valse covid-certificaten en fraude.” Vercarre geeft aan verder in te zetten op de werking en uitbreiding van justitionele zaken. “Recent was er de opening van het Veilig Huis in Halle en ik hoop daar binnenkort een eigen Zorgcentrum voor Seksueel Geweld aan toe te voegen.”

Arbeidsauditeur Martin Van den Vossche

Ook arbeidsauditeur Martin Van den Bossche neemt het woord. Hij benadrukte het maatschappelijk belang van het auditoriaat. “Het handhaven van de sociale en economische openbare orde is onze core business.” Het auditoraat behandelt almaar meer dossiers. Tien jaar geleden waren dat er zo’n 900, in 2023 waren dat er 1.670. “De specifieke kenmerken van onze regio maken de uitdagingen extra groot.”

Bestuurlijk directeur-coördinator Liesbeth Van Isterbeek

Liesbeth Van Isterbeek is bestuurlijk directeur-coördinator van bij het begin van het arrondissement Halle-Vilvoorde. “Ik ben fier op waar we nu staan. We begonnen als een klein, maar dapper arrondissement en boden al heel wat uitdagingen, niet in het minst de aanslagen, het hoofd.” Ze verwijst ook naar het Kanaalplan in 2015 en de uitdagingen die de aanwezigheid van de luchthaven met zich meebrengt.

Gerechtelijk directeur Veerle De Wolf

Gerechtelijk directeur Veerle De Wolf haalt de groeipijnen, maar ook de groeischeuten aan van de voorbije jaren. “Er was geen labo, geen Regional Computer Crime Unit, geen financiële sectie en geen moordsectie. In 2014 moesten we dit allemaal voor eigen rekening nemen zonder onmiddellijke personeelsuitbreiding. Ik wil iedereen bedanken die zich inzette om onze dienstverlening te kunnen garanderen.”