DHL zoekt nachtwerkers

Wat betekent einde van nachtwerkverbod voor de regio? "Soepeler, flexibeler en misschien ook wel goedkoper"

don 24 jul

Het Zomerakkoord van de regering-De Wever heft het verbod op nachtwerk op en maakt de organisatie ervan soepeler. Door de centrale ligging en de nabijheid van de luchthaven in Zaventem kan de opheffing belangrijke gevolgen hebben voor de regio.

Soepeler, flexibeler en goedkoper

Met het Zomerakkoord wil de Arizona-regering de arbeidsmarkt flexibeler en aantrekkelijker maken. Zo kan je nu langer vrijwillig overwerken, tot 360 uur, 240 uur daarvan belastingvrij. De horeca krijgt een nog soepeler regime. Werkgevers zijn ook niet langer verplicht om iemand minstens een derde van een voltijdse job te geven. Maar het meest in het oog springt de afschaffing van het verbod op nachtwerk. Dat moet vooral bedrijven uit de logistiek en e-commerce overtuigen om zich in ons land te vestigen, bijvoorbeeld rondom de luchthaven in Zaventem.

Jan Vanthournout, Senior Legal Manager bij SD Worx is tevreden met de afschaffing. "In een internationale context moeten bedrijven als het ware solliciteren om activiteiten naar België te halen, zélfs als die activiteiten al in België zijn", zegt Vanthournout. "Dan moet je een goede 'business case' hebben om te kunnen blijven. Op dat punt is het natuurlijk een goede zaak dat er nu een wettelijk kader om die kansen groter te maken door soepeler, flexibeler en misschien ook wel goedkoper."

"Op dat punt is het natuurlijk een goede zaak dat er nu een wettelijk kader om die kansen groter te maken door soepeler, flexibeler en misschien ook wel goedkoper."

- Jan Vanthournout, Senior Legal Manager bij SD Worx

Soepeler, flexibeler en goedkoper voor werkgevers; voor werknemers betekent het vooral minder premies. De nachtwerkpremies die nu vanaf 20.00 uur lopen, beginnen in het Zomerakkoord pas vanaf middernacht. "Als we denken aan de logistieke sector dan kan dat tot 360 euro per maand schelen", zegt Sandra Langenus, de gewestelijk secretaris van ABVV-BTB. "Maar als we denken aan mensen die op de luchthaven werken, dan spreken we gemakkelijk over 25 procent van hun loon want de nachtpremie is 20 tot 30 procent."

"Ze gaan ons waarschijnlijk onder druk zetten"

Volgens Jan Vanthournout zullen de nieuwe regels enkel gelden voor wie nog in het nachtwerk moet instappen. "Mensen die nu reeds in een regime staan, worden nu niet geïmpacteerd", Zegt Vanthournout. "Wat dus misschien tot gevolg kan hebben dat mensen die er al in zitten arbeidsvoorwaarde A hebben en mensen die nog moeten instappen arbeidsvoorwaarde B. In een aantal situaties kan ik me voorstellen dat veel bedrijven dat probleem willen oplossen."

"Het is momenteel al niet makkelijk, de financiële compensatie maakt voor velen toch wel iets goed, maar als dat er niet meer gaat zijn zal het heel moeilijk zijn."

- Sandra Langenus, gewestelijk secretaris van ABVV-BTB

Dat vrezen ook de vakbonden. "De huidige CAO's die kunnen perfect die kunnen perfect opgezegd worden door de werkgever. Ze gaan ons waarschijnlijk onder druk zetten op een bepaald moment", zegt Langenus. "Ik vrees ook dat we heel moeilijk nog mensen gaan vinden die nachtarbeid willen uitvoeren. Het is momenteel al niet makkelijk, de financiële compensatie maakt voor velen toch wel iets goed, maar als dat er niet meer gaat zijn zal het heel moeilijk zijn."