justitie_12.png

Personeelslid PZ Zaventem voor rechter na zwaar misbruik van politiedatabank

vrij 2 dec 2022

Een voormalig lid van het burgerpersoneel van de politiezone Zaventem heeft zich voor correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor interne hacking. De man misbruikte zijn toegang tot de databanken van de politie om de gegevens van knappe vrouwen op te zoeken. Bij een huiszoeking werd ook beeldmateriaal aangetroffen van seksueel misbruik van kinderen dat hij had gekopieerd uit een proces-verbaal. De hele zaak kwam aan het licht door een Tiktok-filmpje. 

Het hallucinante dossier werd donderdag behandeld op de correctionele rechtbank van Brussel, waar het parket van Halle-Vilvoorde 3 jaar cel met probatie-uitstel eiste tegen de beklaagde. De man moest zich verantwoorden voor interne hacking, belaging, bezit van beelden van seksueel misbruik van kinderen, openbare zedenschennis en voor het aanzetten tot ontucht. 

De hele zaak kwam in maart vorig jaar aan het licht toen twee minderjarige meisjes een TikTok-filmpje wilden opnemen langs een wegje in Zaventem. Net toen ze hun gsm hadden klaargezet, werden ze aangesproken door de beklaagde, die met de fiets op het weg was naar het werk. Hij vroeg hen of ze seks met hem wilden hebben, en toen ze negatief reageerden vroeg hij “of hij eens mocht voelen”. De twee meisjes stapten onmiddellijk naar de politie en toonden daarbij de video-opname die het hele gesprek had vastgelegd. Tot hun verbijstering herkenden de politiemensen de dader als hun eigen collega. Het ging om een 51-jarige man die als functioneel beheerder bij de politiezone aan de slag was.

Het parket opende een onderzoek en liet een huiszoeking uitvoeren bij de man. Op zijn computer werden verschillende mappen met porno aangetroffen, waaruit bleek dat de man vooral opgewonden werd door tieners. “Het ging niet om minderjarigen, maar wel om zeer jonge meisjes die vermoedelijk 18 of 19 jaar oud waren”, aldus openbaar aanklager Carol Vercarre. “Maar speurders stootten nadien op beelden van seksueel misbruik van kinderen die waren gekopieerd uit processen-verbaal die waren opgesteld door zijn collega’s. Toen is ook gebleken dat hij in de refter van het commissariaat foto’s nam onder de rokken van vrouwelijke collega’s en ook foto’s nam van vrouwen die hij in het openbaar was tegengekomen."

Kandidates uit Blokken
Verder speurwerk maakte echter duidelijk dat de man ook misbruik maakte van zijn toegang tot de databanken van de politie. Zo zocht hij onder meer de gegevens op van collega’s en knappe kandidates van het televisieprogramma Blokken. Wanneer hij op straat een aantrekkelijke vrouw zag, noteerde hij de nummerplaat van haar voertuig, waarna hij via een databank haar gegevens kon raadplegen. Op zijn computer trof de politie ook verschillende fiches aan met foto’s van vrouwen die hij uit het rijksregister had gehaald, aangevuld met gortige commentaren over hun borsten of andere uiterlijke kenmerken. Ook troffen speurders ook foto’s aan van de man met zijn ontbloot geslachtsdeel op openbare plaatsen zoals een park in Zaventem of een pashokje in een kledingwinkel.

De advocaat van de man vroeg de rechtbank om haar cliënt de gunst van probatie-opschorting toe te kennen. “Wij vragen de vrijspraak voor de belaging van die twee minderjarige meisjes en voor de openbare zedenschennis”, pleitte meester Margot De Laet. “Hij heeft die meisjes maar eenmalig aangesproken en toen hij de foto’s van zichzelf nam, was hij telkens alleen en niet zichtbaar voor andere mensen.”

Blanco strafregister
De andere tenlasteleggingen, interne hacking, het aanzetten tot ontucht met de twee minderjarige meisjes en het bezit van beelden van seksueel misbruik van kinderen, ontkent de verdediging niet. “De feiten zijn zeer laakbaar en worden niet betwist”, aldus De Laet. “De man kampt met een problematische aantrekking tot jonge vrouwen, soms ook minderjarige meisjes. Hij schaamt zich en wil geholpen worden. Hij heeft ontslag genomen en werkt nu als arbeider op de luchthaven van Zaventem. Hij heeft een blanco strafblad nodig voor zijn toegangsbadge. Een veroordeling zal dus leiden tot zijn ontslag en daarom vraag ik de rechtbank om hem de gunst van een probatie-opschorting toe te kennen. Maar mijn cliënt zal uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid opnemen."

Het vonnis in deze zaak valt op 11 januari.