syrie_foto.jpg

Vrijlating dreigt voor Syriëstrijder uit Ruisbroek

din 22 sep 2015

Een vermoedelijke teruggekeerde Syriëstrijder uit Ruisbroek bij Sint-Pieters-Leeuw dreigt vrij te komen omdat hij niet binnen een redelijke termijn een proces kan krijgen in de Brusselse rechtbank. De 25-jarige man staat samen met vijf andere mannen terecht op een terreurproces.

De 25-jarige Leeuwenaar vertrok in december 2013 naar Syrië om er deel te nemen aan de gewapende strijd. Vorig jaar keerde hij zwaargewond terug naar ons land. Door een bomaanslag moesten zijn beide benen worden geamputeerd.

Vorige week maandag ging het proces tegen hem en nog vijf andere vermeende terroristen van start. Maar de zittingen moesten telkens worden uitgesteld omdat er niet genoeg veiligheidsagenten in het Justitiepaleis waren om de verdachten te begeleiden. De zaak is nu voor onbepaalde duur uitgesteld. Daarop vroeg de advocaat van de Leeuwenaar om de man voorlopig vrij te laten, zodat hij kan revalideren. De rechter ging akkoord op voorwaarde dat hij werd overgebracht naar een revalidatiecentrum. Maar de man zit toch nog in de cel omdat het federaal parket beroep aantekende. Z'n voorarrest is nu met twee weken verlengd.