anoniem_straatbeeld.jpg

Werkstraf voor vermeende Syriëreiziger die school liep in Vilvoorde

don 21 jan 2016

Een 19-jarige student uit Zemst, die begin vorig jaar werd opgepakt omdat hij ervan verdacht werd om in Syrië te willen gaan strijden, heeft een werkstraf van 120 uur gekregen voor diefstal, slagen en verwondingen.

De student, die school liep in Vilvoorde, was in verdenking gesteld van diefstal en opzettelijke slagen en verwondingen. Daarnaast verheerlijkte hij naar verluidt de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Begin vorig jaar zat hij ook anderhalve maand in de cel omdat hij ervan verdacht werd naar Syrië te willen gaan strijden. (Lees ook: Vermeende Syriëganger vrijgelaten die school liep in Vilvoorde’)

Maar dat heeft de jongeman altijd ontkend. Hier wordt hij nu ook niet voor vervolgd. Wel voor het bedreigen van een medeleerling en de diefstal van een identiteitskaart van een klasgenoot. De rechter oordeelde dat een gevangenisstraf niet opportuun was omdat de verdachte nog jong is en wellicht geen diploma zal halen omdat hij intussen is weggestuurd van de school. Een veroordeling op zijn strafregister zou zijn kansen op de arbeidsmarkt nog verder verkleinen. De jongeman moet zijn werkstraf wel binnen het jaar uitvoeren. Anders wacht hem alsnog een gevangenisstraf.