syriestrijder.jpg

Nog steeds zes vertrekkende Syriëstrijders per maand

don 5 mei 2016

Het aantal vertrekkende buitenlandse Syriëstrijders is gedaald naar gemiddeld zes per maand. 

Jaak Raes, de topman van de Staatsveiligheid, had eerder deze week tijdens een lezing voor Antwerpse studenten en in de krant De Standaard al duidelijk gemaakt dat er van een afname van buitenlandse strijders niet meteen sprake is. Er is volgens hem nog steeds een permanente dynamiek. Minister van Binnenlandse Zaken (Jambon) kreeg woensdag in de Kamer vragen over de uitspraken van Raes. Daar bevestigde Jambon dat volgens cijfers van het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, er nog steeds 6 strijders per maand naar het buitenland vertrekken. De drie voorafgaande jaren ging het om gemiddeld 12 buitenlandse strijders per maand.

Momenteel wordt aangenomen dat 268 jongeren in Syrië zitten of gesneuveld zijn, 117 jongeren zijn intussen teruggekeerd.

Syriëstrijders associëren we doorgaans met steden zoals Vilvoorde, Antwerpen, Brussel of Mechelen. Uit eerdere cijfers van minister Jambon bleek echter dat 93 van de 589 Belgische gemeenten inwoners zagen vertrekken naar Syrië. Ook in de Rand rond Brussel beperkt het probleem zich niet enkel tot Vilvoorde.  

Een overzicht (update: 23/02/2016)

Gemeente

    Aantal strijders

Vilvoorde

27

Grimbergen 

4

Wemmel

2

Dilbeek

2

Sint-Pieters-Leeuw

1

Galmaarden

1

Halle-Vilvoorde

37