20151016_ppst08_002.jpg

Studenten uit Lennik en Alsemberg klaar voor zonnewagenrace in Australië

vrij 16 okt 2015

Zondag nemen zestien studenten van de KULeuven deel aan de World Solar Challenge in Australië. Dat is het officieuze WK voor wagens op zonne-energie. Onder hen ook Tom De Haseleer uit Lennik en Jarno Van Hemelen uit Alsemberg.

 

 

Hun wagen, de Punch One, is intussen geland op Australische bodem. Anderhalf jaar hebben de studenten van het postgraduaat ‘Innoverend ondernemen voor Ingenieurs’ er aan gewerkt. Maar nu is hun zonnewagen helemaal klaar voor de race. “Het principe is hetzelfde als een auto. Maar de energie komt niet van een verbrandingsmotor, maar van de zon”; verduidelijkt Dokus Soetemans, de piloot van Solar Team. “Dus er ligt een zonnepaneel op en een batterijpakket om ervoor te zorgen dat je kan rijden als er wolken zijn. Verder is het een normale auto, die wat krapper en warmer is. Er is natuurlijk geen comfort voorzien”, aldus Soetemans.

 

De wagen kan snelheden halen tot 125 km/u en is in vergelijking met z'n voorgangers op heel wat vlakken verbeterd. Maar het wordt hoe dan ook een loodzware tocht van meer dan 3000 km dwars door het Australische binnenland.

 

Eindelijk kunnen we ons tonen aan de rest van de wereld

 

De race start nu zondag in Darwin in het noorden en gaat zo naar Adelaide in het zuiden. Maar liefst 45 teams uit 25 landen verschijnen aan de start. Het belooft dus een spannende strijd te worden maar de studenten hebben er het volste vertrouwen in. “We hebben een goede voorbereiding gehad. En het is een opluchting om na maanden hard werken ons eindelijk te kunnen tonen aan de rest van de wereld”, aldus de strijdvaardige Jarno Van Hemelen uit Alsemberg.