Beersel pilootproject voor groenbeheer zonder pesticiden

maa 20 okt 2014

Vanaf 2015 mogen gemeenten geen vervuilende pesticiden meer gebruiken voor het beheer van parken, bermen en straten. De gemeentebesturen bereiden zich hierop voor.   Beersel neemt alvast het voortouw, daar worden de begraafplaatsen letterlijk een stuk groener.

Vanaf 1 januari 2015 treedt het decreet ‘Duurzaam pesticiden-gebruik’ in werking en dat betekent een heel andere manier van werken voor het onderhoud van openbare domeinen.  

Beersel probeert het decreet nu al in praktijk toe te passen onder meer op kerkhoven. Onkruid wordt enkel bestreden op de hoofdwegen van het kerkhof met gas- of stoombranders. “De rest van het kerkhof zal worden gemaaid omdat het helemaal groen zal zijn.  De kiezelsteentjes verdwijnen en zullen plaats maken voor gras en bloemperken”, zegt schepen van Milieu Veerle Leroy.

Het kerkhof in Beersel wordt dus bewust groener gemaakt om het onderhoud te beperken. Een idee van het Regionaal Landschap dat met dit pilootproject ook andere gemeenten zal begeleiden.

De groendienst in Beersel wordt dus niet uitgebreid.  In Meise wordt het personeel herschikt.  De gemeente investeerde er in zes branders om het onkruid op een milieuvriendelijke wijze te verdelgen.