200770_brusselsairportbbl.jpg

Bond Beter Leefmilieu over verbod op nachtvluchten: “Mijlpaal voor gezondheid van omwonenden”

zat 15 jul 2023

Bond Beter Leefmilieu reageert positief op de plannen van Georges Gilkinet om een verbod in te voeren van nachtvluchten op Zaventem. “Dit is een mijlpaal voor de gezondheid van de omwonenden. En een mooie eerste stap naar een duurzaam en toekomstgericht beheer van onze nationale luchthaven”, reageren Bond Beter Leefmilieu en bewonersgroepen.

Bond Beter Leefmilieu pleitte eerder al om nachtvluchten op de luchthaven van Zaventem aan banden te leggen. In een studie die het liet uitvoeren, concludeerde het dat meer dan 100.000 omwonenden lijden aan een ernstige slaapverstoring door het nachtelijk vlieglawaai en meer dan 50.000 omwonenden een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

“Een goede nachtrust is geen luxe, maar een basisbehoefte voor ons lichaam, net zoals voedsel en zuurstof. Het probleem reikt bovendien veel verder dan de directe omgeving van de luchthaven, ook inwoners van verderop gelegen gemeenten worden ‘s nachts systematisch wakker gevlogen”, zegt cardioloog Marc Goethals. “Het verbod op nachtvluchten is dus een logische en absoluut noodzakelijke keuze om de gezondheid van de omwonenden te beschermen.”

Bond Beter Leefmilieu weerlegt ook de kritiek van onder meer Voka en Brussels Airport. Zij vrezen de economische impact van het nachtverbod, iets waar ook DHL zich zorgen over maakt. “Andere Europese luchthavens beperkten al het aantal nachtvluchten en die zijn nog altijd operationeel en economisch rendabel”, zegt Jasper Wouters van Bond Beter Leefmilieu. “De levertijd van de pakjes van DHL schuift gewoon op naar een later moment op de dag. In ruil krijgen de honderdduizenden omwonenden hun nachtrust terug.”