brussels_airport.jpg
© brussels_airport.jpg

Bond Beter Leefmilieu vraagt onderzoek naar uitstoot mogelijk kankerverwekkende stoffen rond luchthaven

din 11 apr 2023

Bond Beter Leefmilieu vraagt een onderzoek naar de uitstoot van mogelijk kankerverwekkende stoffen rond Brussels Airport. Aanleiding is een onderzoek rond de luchthaven Schiphol in Nederland. Daaruit blijkt dat voor heel wat kankerverwekkende stoffen de uitstoot door het vliegverkeer vele malen hoger ligt dan de geldende normen voor industriële bedrijven.

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat de uitstoot van kankerverwekkende stoffen op en rond de luchthaven van Schiphol in Amsterdam de grenswaarden van industriële bedrijven meermaals overschrijdt. “Het nieuws dat het vliegverkeer tot drieduizend maal meer kankerverwekkende stoffen mag uitstoten dan een industrieel bedrijf, slaat me met verstomming”, zegt Daniël Poesmans , inwoner van Steenokkerzeel en lid van de bewonersgroep Burgerforum Luchthavenregio, die al 75 jaar op een boogscheut van de luchthaven van Zaventem woont.

Buurtbewoners en Bond Beter Leefmilieu vragen een grondig onderzoek. “De uitstoot door de bewegende vliegtuigen wordt over een grotere oppervlakte verspreid dan bij een stilstaande schouw. Dat betekent dat meer verdunning optreedt, maar ook dat meer mensen blootgesteld worden aan de stoffen. De uitstoot is bovendien het grootst wanneer de vliegtuigen stilstaan, rijden of dalen, waardoor ook de werknemers van de luchthaven ernstige gezondheidsrisico’s lopen”, zegt Jasper Wouters van Bond Beter Leefmilieu. “Minister Demir moet dringend laten onderzoeken hoe het zit met de uitstoot van deze kankerverwekkende stoffen op en rond Brussels Airport.”