konijnenplaag1.jpg

Konijnenplaag op begraafplaats Merchtem

maa 28 sep 2015

De begraafplaats vlakbij het sportcomplex Dooren in Merchtem heeft te kampen met een konijnenplaag. De diertjes graven tunnels onder de zerken die dan barsten. Ook de bloemen en planten op de graven worden opgegeten.

“We komen met ons gezin ieder om de beurt het graf van ons moeder Josephine Heyvaert bezoeken”, vertelt Merchtemnaar Luc Robberechts. “Ons moeder overleed vier maanden geleden tijdens de steltenlopersparade. Ze hield veel van verse bloemen. Maar algauw merkten we dat de bloemen verdwenen. Na verloop van tijd stelden we vast dat de bloemen afgevreten werden door konijnen. We zochten naar andere planten die de konijnen minder lusten, maar toch eten ze ook de vetplanten op. Zijden bloemen willen we niet zetten, want dat zou ons moeder ook niet hebben gewild”, getuigt Luc Robberechts.

“Die konijnen zijn hier over heel de begraafplaats verspreid, maar op één plaats zie je duidelijk een concentratie van holen aan de graven. Ze graven tunnels onder de graven, en er zijn er zelfs al enkele daardoor gebarsten omdat de ondergrond weg is. Ik heb nu aan de burgemeester gevraagd om op te treden, want voor mensen die het graf van hun dierbaren willen bezoeken, is het bijzonder pijnlijk dat de bloemen worden afgevreten of dat zerken beginnen te barsten. We vragen nu dat de gemeente met fretjes of op een andere manier de konijnenplaag aanpakt”, aldus Robberechts.

De gemeente is van de situatie op de hoogte en zal maatregelen nemen. “Zo hebben we een specialist onder de arm genomen die konijnenvallen uitzet. We gaan niet zeggen waar die staan, maar ze staan opgesteld in de gangen”, verduidelijkt burgemeester Eddie De Block (Open Vld). Op die manier werden al 16 konijnen gevangen. Die werden in een bos verderop in de gemeente uitgezet. “Het is jammer dat de konijnenplaag moeilijk is in te dijken, want die diertjes kweken enorm snel. We hebben ook al op het sportcomplex vlakbij het kerkhof te maken gehad met een konijnenplaag. Die hadden putten in het voetbalveld gegraven. We hebben daar toen buiten de openingsuren van het complex een jacht georganiseerd. Maar dat kunnen we natuurlijk niet doen op de begraafplaats”, aldus De Block.