liedekerke_2.jpeg

Liedekerke bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen

vrij 16 dec 2022

Liedekerke is samen met Beringen de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen en mocht daar gisteren een award voor in ontvangst nemen van het Vlaams departement Omgeving. De winnaars werden gekozen uit 79 kandidaten. 

 

Liedekerke won in de categorie ‘minder dan 40.000 inwoners’. De gemeente brengt haar bijen en bijenvriendelijke planten in kaart en onderneemt acties om meer wilde bijen aan te trekken. “Liedekerke is een goed voorbeeld van hoe een gemeente met een goed bijenactieplan haar steentje bijdraagt om van Vlaanderen opnieuw een thuis te maken voor de bij,” vindt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).  

Bestuivers zoals bijen zijn cruciaal voor mens en natuur. Zonder bijen geen groeneten of fruit. Ook wilde bloemen en planten hebben bijen nodig. Maar de bestuivers hebben het steeds moeilijker om te overleven en 80 procent van hen leeft onder de grond. Om de prijs van bijenvriendelijkste gemeente in de wacht te slepen, moesten kandidaten dan ook voldoende inspanningen leveren om meer natuur en habitats voor bijen te creëren.