koestersterhv.jpg

Provincie reikt Oscars voor biodiversiteit uit

woe 16 sep 2015

De provincie Vlaams-Brabant heeft de zogenaamde koestersterren uitgereikt. Dat zijn de Oscars van de biodiversiteit in Halle-Vilvoorde. Projecten van het Regionaal Landschap Groene Corridor, de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en de basisschool Rinkeling uit Merchtem vielen in de prijzen. 

Gemeenten, regionale landschappen, vrijwilligers, natuurouders, verenigingen, scholen en andere deelnemers aan de koesterburencampagne konden via een bevraging projecten nomineren voor de koestersterren. “De koesterster is een prijs voor een inspirerende actie ten voordele van de biodiversiteit. Er waren koestersterren te winnen voor communicatie, sensibilisatie en educatie, inventarisatie, terreinacties, nazorg en opvolging en scholen”, verduidelijkt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid.

Onder meer het Regionaal Landschap Groene Corridor kreeg een prijs voor de inspanningen die de vereniging leverde voor het behoud van wilde bijen. Zo werden er bloemenweides ingezaaid en werden er 50 bijenhotels gemaakt door leerlingen van de technische school.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw en het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei kregen een koesterster voor de herwaardering van de Groene Beemd tussen Ruisbroek en de Ring rond Brussel.

Ook het plukteam van het Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei kreeg een Oscar voor het plukwerk dat ze verricht hebben met heel wat vrijwilligers in enkele hoogstamboomgaarden. (Bekijk ook de reportage: ’60 vrijwillige plukkers oogsten fruit hoogstamboomgaarden in het Pajottenland’)

Tot slot viel ook basisschool Rinkeling uit Merchtem in de prijzen voor de projecten die ze met alle klassen hadden uitgewerkt rond de bijen, de steenuil en de boerenzwaluw.