week_van_de_witloof.jpeg

Week van het Witloof: op bezoek bij telers Magnus in Merchtem

woe 1 feb 2023

Witloof, het is een oer-Belgische groente die vanaf vandaag een week lang in de kijker staat. De familie Magnus uit Merchtem zag de populariteit van de groente de laatste tijd dalen. Een spijtige zaak vinden de witlooftelers. Bij het begin van de Week van het Witloof vragen ze dan ook meer erkenning voor het witet goud.

De familie Magnus uit Merchtem komt uit een generatie van landbouwers en witlooftelers. Op hun bedrijf experimenteren ze al jaren met nieuwe technieken bij de witloofteelt. Zo wordt de grond niet gekeerd, maar enkel losgemaakt. Daardoor kan de grond beter regenwater vasthouden, wat zowel de akker als de gewassen ten goede komt.Verder wordt er ook duurzaam omgesprongen met water. “Al het regenwater van de daken komt in een groot bassin terecht. Daarmee wordt alles gekuist, zodat we minder water moeten oppompen”, zegt Sam Magnus, bio-ingenieur van opleiding. “Via een zelfontworpen grote gieter besparen we ook water. Die sproeit enkel de rijen waar zaadjes zijn geplant en niet het volledige veld.”

Witloof valt niet bij iedereen in de smaak, vooral dan bij kinderen. Onterecht vindt de familie Magnus. “Je kan het rauw snijden en er gewoon een appeltje bijdoen”, zegt teler Karin Vander Perre. “Desnoods gebruik je ketchup in plaats van mayonaise. Dan is het precies roze witloof. De kinderen vinden dat lekker, daar ben ik zeker van.”