vliegroutes_2.png

Wezembeek-Oppem eist beheersplan voor overlast Brussels Airport

din 22 sep 2015

De gemeenteraad van Wezembeek-Oppem heeft maandagavond een motie goedgekeurd waarin een definitief beheersplan voor Brussels Airport geëist wordt 'dat op drastische en duurzame wijze de overlast tegengaat’.

Wezembeek-Oppem eist op korte termijn een verbod op nachtvluchten tussen 22 uur en 7 uur ’s morgens. Voorts wil de faciliteitengemeente een verbod, ook overdag, van de luidste types vliegtuigen. Bepaalde activiteiten zoals luchtvracht, koerierdiensten en lage worden het best overgeheveld naar regionale luchthavens. Tot slot vraagt Wezembeek-Oppem dat er een onafhankelijke studie wordt uitgevoerd die de haalbaarheid onderzoekt van de verhuizing van bepaalde of alle activiteiten van Zaventem naar regionale luchthavens of een nieuwe luchthaven.

De gemeenteraad van deze faciliteitengemeente eist tot slot de oprichting van een onafhankelijk orgaan dat toeziet op de naleving van de vluchtplannen en –routes. Dat orgaan zou ook administratieve sancties kunnen opleggen aan luchtvaartbeheerder Belgocontrol en aan vliegtuigmaatschappijen die deze plannen niet respecteren. Om de transparantie te garanderen moeten de burgerverenigingen van de betrokken gemeenten opgenomen te worden in dit onafhankelijk orgaan 'dat op geen enkele manier mag afhangen van Belgocontrol of van de luchthavenautoriteiten'. De motie werd enkel door de Franstalige meerderheid goedgekeurd.