Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

“Kappers worden in de steek gelaten”

“Kappers worden in de steek gelaten”

Voor veel zelfstandigen is het nog helemaal niet duidelijk wat ze nu best doen: sluiten of open blijven. Krantenwinkels of kappers zitten bijvoorbeeld met die vraag. Want ook bij hen komt er dagelijks veel volk over de vloer, en zijn ze met hun klanten nauw in contact.  Kappersfederatie Coiffure.org pleit dan ook voor het sluiten van de kapsalons.

Veel zelfstandigen hakken zelf de knoop door en doen de deuren dicht, ook al is dat een financiële klap. Ann Muerman waste vandaag de haren van haar voorlopig laatste klant. Nadien doet ze haar zaak in Halle dicht. “We komen te dicht bij de klanten. We kunnen besmet worden of anderen besmetten. Het klopt toch niet dat wij niet moeten sluiten? Ze laten ons in de steek vind ik”, aldus Muerman.

Ann ziet liever dat de overheid zegt dat alle kapsalons dicht moeten. “Dat maakt het makkelijker om het personeel thuis te laten en dan kan je tenminste iets duidelijk communiceren naar de klanten. Dicht is dan ook verplicht dicht. Nu is het altijd van: ja maar, jij mag toch openen?”, zegt Muerman.

Bij coiffure.org, de kappersfederatie, krijgen ze dat verhaal vaak te horen. “Ik word bijna de hele dag door bevraagd met berichten, e-mails en telefoons”, beweert Jef Vermeulen. “In supermarkten mag er maar één persoon zijn per tien vierkante meter. Kappers staan met twee personen op één vierkante meter. Ze zijn niet meer zeker hun eigen gezondheid, maar voor die van hun cliënten en de medewerkers die ook gezinnen hebben.”