Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

220 woningen op voormalige Kodaksite

220 woningen op voormalige Kodaksite

Gisteren zijn de nieuwe bouwplannen gelanceerd voor de Kodaksite in Koningslo, bij Vilvoorde. Op de verlaten terreinen van de Kodakfabriek komen 220 nieuwe woningen en een groen buurtpark van bijna twee hectare groot. Opvallend is dat de nieuwe woonwijk quasi waterneutraal zal zijn.  In het verleden stuitte het grootschalig project op protest van onder meer het actiecomité Zo Mobiel Lef.

De omwonenden zijn op de hoogte gebracht van de toekomstplannen van het Groenloo-project via infoborden. De Gentse projectontwikkelaar Acasa plant er 58 eensgezinswoningen en 162 appartementen. Verder komen er 310 parkeerplaatsen, het merendeel daarvan ondergronds. Groenloo krijgt bijna-energieneutrale woningen met onder meer warmteboilers, waterpompen en zonnepanelen. Het regenwanter zal ook optimaal op de site infiltreren. In Vlaanderen zijn maar drie sites die op dezelfde manier gebouwd worden.

“Nieuwe industrie aantrekken was een optie, maar we verkiezen liever iets terug te geven aan de buurt. De verkaveling wordt uitgewerkt als een duurzame en groene site. Er komen deelwagens, deelfietsen en laadpalen voor elektrische wagens. Bovendien krijgt Koningslo er ook een nieuw openbaar park van bijna twee hectare groot bij dat zal grenzen aan de Kwakkelstraat,” zegt Timothy Jacob, vastgoedontwikkelaar Acasa.

Behalve woningen zal er op de nieuwe site plaats zijn voor enkele kleine handelszaken en het gloednieuwe politiekantoor van Koningslo. Dat komt op de hoek van de Streekbaan en de Steenstraat. Het actiecomité Zo Mobiel Lef voerde in het verleden een hevige strijd tegen het groot woonproject. Zo Mobiel Lef vond het project te grootschalig en het vreesde ook voor mobiliteits- en parkeerproblemen.